Tänk om det gick att resa tillbaks i tiden, då hade jag knackat på dörren till den fina villan och hälsat på

Tänk om det gick att resa tillbaka i tiden. Många skulle nog vilja resa tillbaka och rätta till misstag som begåtts eller uppleva bättre tider eller få vara med någon som inte finns längre eller resa tillbaka av någon annan anledning. Jag såg idag på flera avsnitt av en av mina absoluta favoritserier nämligen Time Team. Time Team gick i mer än 15 år och som följde ett gäng av arkeologer, historiker och vetenskapsmän som undersöker olika arkeologiska och historiska platser under tre dagar. Det var när jag började se den serien för många år sedan som mitt arkeologiska intresse verkligen tändes.

Jag drömmer också mig bort och vill resa tillbaks i tiden, varför inte resa till ett Romersk fort i mellersta England eller till en flott Romersk villa utanför Caen Frankrike. Besökte 2013 en utgrävningsplats just utanför Caen Vieux-la-Romaine där arkeologerna höll på att gräva ut och undersöka en plats där det fanns villor och en teater just nu arbetade de med teatern. Ett Museum fanns också på platsen och likt många andra Franska museer var det ett mycket bra museum som var bra pedagogiskt och innehållsmässigt. Dessutom gick man in gratis som arkeolog.

Så här fint kunde det se ut i en Romersk villa för 2000 år sedan.

Mycket fina fynd som hade påträffats under utgrävningarna. Något som är så vackert med Romerskt glas, färgerna är underbara.
Den fina villan.
Villan är väldigt välbevarad och i mitten av villan fanns det en slags inomhusgård med en fontän/brunn. Mosaikgolv fanns kvar och man såg tydligt resterna av det som finare villor, ämbetshus eller badhus ofta hade nämligen golvvärme HypoCaust. Då den ligger väldigt isolerat så var det inga andra där förutom jag och mitt hjärta så vi kunde njuta av den helt själva.
De eldade och ledde värmen in i husen via rör och sedan så värmde den varma röken upp husen under golven som var isolerade. Så även om det var en sträng vinter utanför så gick de på de fina dekorerade golven i behaglig inomhustemperatur. Här i Norden under samma tid gick vi i bästa fall i ett rökigt långhus på stampat jordgolv eller på plankor. Klart inte alla under Romersk ockupation bodde så fint, men bara skillnaden mellan en fin Romersk villa och våra långhus är ja häpnadsväckande.
Här sitter jag i innegårdens fontän, och drömmer mig bort 2000 år. Tänk när villan var bebodd och de gick omkring bland grönskan och hörde vattnet porla.
En bok från Time Team om några platser som de har besökt och undersökt och platser som de tipsar om. Grymt bra bok som jag fick av mitt hjärta. Även på bilden en replika av ett Romerskt glas som jag köpte i museet.
Även två Romerska mynt som jag har använt i utbildningssyfte, det ena (större) är från Antonius Pius tid 137-161 e.Kr och det mindre oklar kejsare men cirka 350 e.Kr från tiden då riket vacklade och föll sönder.
I ett av mina favorit avsnitt med Time Team så undersöker de ett Vicus vilket var ett slags samhälle som fanns i direkt eller nära anslutning till ett Romerskt fort. Där bodde många som försåg forten med mat och övriga tjänster samt verkstäder kunde vara belägna i Vicus. Som en slags by. I början visar de upp en Romersk tegelsten där soldater långt hemifrån hade ristat in sina namn. Tänk vad långt hemifrån de var i främmande land med ett klimat som under stunder måste tärt på dom. Självklart var inte deras närvaro uppskattad av alla, men många anammade den Romerska kulturen och såg väl fördelar med den, även om många försökte göra sig av med den Romerska närvaron på de Brittiska öarna. Men Rom stannade under cirka 400 år på de Brittiska öarna och i dagens Frankrike. Tänk skillnaden och sicken chock det måste varit för många som för första gången såg husen, vattenledningarna, medicinen, de utförde faktiskt ögonoperationer med samma teknik som idag, städerna, vägarna, soldaterna, köpcentrumen för sådana hade de, snabbmatsställena med pizza för även de hade de även om lite annorlunda. Ja kom man från sitt grophus eller lite halvrökiga långhus var det nog en chock och samtidigt spännande. Jag och hjärtat skulle också likt vad man vet att många Nordbor gjorde nämligen gjorde resa till Romersk mark och se alla husen. Man vet att många Nordbor tjänstgjorde i den Romerska armen. Jag hade knackat på dörren till Villan utanför Caen.
Så hade vi suttit där i innegården och pratat om livet och druckit ett glas vin. Och vem vet om man hade rest tillbaka till nutiden?
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Arkeologi, Resa;
Taggar: Arkeolog, Arkeologi, ArkeologiskLämning, BrittiskaÖarna, Caen, Filosofera, Fontän, Frankrike, Golvvärme, HypoCaust, Livet, Museum, Mynt, Normandie, Pizza, ResaITiden, RomerskVilla, RomerskaRiket, RomersktFort, RomersktGlas, Tidsresa, TimeTeam, Undersöka, Utgrävning, Vicus, VieuxLaRomaine, Vin, Välbevarad, historia, mosaik