Hemmagjord pizza från grunden

Pizza är aldrig fel, och ännu godare när man gör egen pizzadeg och tomatsås.
För degen.
Ta cirka 3,5 dl kallt vatten, en skvätt olivolja, och jäst och blanda ordentligt.
Ta 10 dl mjöl (hade två sorter) och lite salt och blanda ner och knåda till en rund och fin deg.
Låt ligga under duk i cirka 1 timma.
Forma sedan till runda pizzadegsbullar, Formade fyra. Lägg sedan de på en tallrik med en blöt handduk på och in i kylen i cirka 5 timmar.
Tomatsåsen.
Ta en kastrull med lite olivolja i och värm Gullök som skurits i två delar med en halv Vitlök. Värm bara och bränn inte. Lägg sedan ner tomatpure och passerade tomater tillsammans med hackad Basilika och Timjankvistar. Låt småkoka i cirka 30 minuter. Salta och peppra.
Sedan när klart ta upp Gullöken och Vitlöken och Timjankvistarna.
Pizzaingredienser.
Funderade på något i köket.
Kavla ut degen, gillar när det är tunt och lite rustikt. Hjärtat som skötte kavlingsstationen. På med tomatsåsen och med vad man önskar. Tänk på att lägga på Rucolan och Basilika och eventuellt andra gröna örter när pizzan är klar annars bränns de.
Två olika blev det. En med Rökt skinka, champinjoner, tomat och Oliver. En med köttbullar, Mozzarella, Soltorkade tomater. Basilika och Rucola på båda.
 
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Mat och Dryck
Taggar: Basilika, Champinjoner, ChampionsLeague, EgenGjord, Jäst, Kavla, Koka, Krydda, Kylen, Kök, Köket, Köttbullar, MatTips, Matlagning, Mozzarella, Olivolja, Pizza, Pizzadeg, RivenOst, Rucola, RöktSkinka, SoltorkadeTomater, Timjan, Tomat, TomatPure, Tomatsås, mat

Quorn Bourguignon med pasta

Här är ett recept på en semivegetarisk Quorn bourguignon,det vill säga den är gjord med vegetariskt Quorn istället för kött.
Jag gillar att ibland äta lite mer vegetariskt även om jag förvisso i den här rätten har använt lite Viltfond.
Huvudingredienserna är: Quorn, Gullök, Vitlök, Timjan, Rött vin, Champinjoner, Fond, Tomatpure, Lagerblad.
Bara skär gullöken i ganska grova bitar, det skall vara tuggmotstånd, hacka vitlöken och skär Champinjonerna i ganska stora bitar.
Marinerade Quornbitarna i lite Viltfond med Timjan. Skippa viltfonden för att få det helt vegetariskt, det går bra att marinera i annat också.
Fräs upp Champinjonerna och Gullöken tillsammans med Quornbitarna. Sedan efter några minuter i med Vitlöken och med Timjan och Lagerblad. Stek ytterligare några minuter.
I med allt i en kastrull och häll på vin och lite vatten.
Lägg i en klick Tomatpure och låt allt koka upp på medelstark värme i cirka 30-45  minuter. Smaka av och salta och peppra efter vad som behövs eller önskas.
Serverade med Pasta och med riven Parmesanost på. Lite Frankrike möter Italien.
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Mat och Dryck
Taggar: Champinjoner, Frankrike, Fräsa, Gullök, Italien, Krydda, Lagerblad, MatTips, Matlagning, Parmesan, Quorn, QuornBourguignon, Recept, Röttvin, Steka, Timjan, Tomat, TomatPure, Vegetariskt, Viltfond, Vin, Vitlök, marinerad, mat

Ingen anledning till oro

Det har gått några dagar sedan mitt senaste blogginlägg, men ingen oro behöver fås utan snart är jag tillbaka och antagligen redan imorgon. Bara haft väldigt mycket på arbetsfronten och med olika projekt.
Ja klockan räcker inte alltid till. Tänk om dygnet hade haft mer än 24 timmar.
 
Visa fler inlägg