Kristina från Duvemåla

Var förra lördagen och såg på musikalen Krisitna från Duvemåla på Göteborgsoperan.
Musikalen bygger på böckerna och filmerna om utvandrarna Karl-Oskar och hans fru Ktistina med familj och vänner som lämnar ett hårt och levnadssvårt Småland och Sverige för drömmarnas Amerika. Såg den med hjärtat och hennes familj som bjöd på en underbar dag med god mat och dryck.
Otroligt bra och gripande musikal som först startade med en god måltid som bestod av Hjortfile, och en liten glassstrut med färskost först.
 
I pausen blev det vitt vin och laxsmörgås.
Under mitten av 1800-talet fram tills början av 1900-talet så utvandrade cirka 25 procent av Sveriges befolkning till USA. Snarare flydde om man skall vara ärlig, det är något att tänka på när man ser till hur världen ser ut idag. En miljon av oss flydde med drömmar om ett bättre liv.
0 kommentarer
publicerat i Allmänt, Historia, Musik;
Taggar: Drömmar, Duvemåla, Flykt, KarlOscar, Kristina, Musikal, Nybyggarna, Operan, Svält, Vin, historia, mat, utvandrade

PSG och matlagning (Stora köttbullar med en ört-tomatsås och potatismos) den här tisdagskvällen

PSG möter Chelsea i Champions League, den första av två matcher. Äntligen är turneringen tillbaka och slutspelet börjar. Heja PSG! I skrivande stund  1-1.
Innan matchen så lagades det lite mat för ikväll och för morgondagens matlådor.
Hjärtats mattallrik blev med potatismos och pasta till mig. Införskaffade en bra kraftig pasta som fungerar bra med såser. Skalade och kokade potatisen i vatten med en nypa havssalt. Sedan mosa potatisen och ner med en rejäl klick smör och lite mer salt och peppar och bara fortsätt mosa in smakerna.
Gjorde lite större köttbullar. Använde högrev och Rosmarin, Havssalt, peppar, Viltfond, en skvätt Wisky och en ägggula. Sedan ner med lite mjöl och blanda runt allt ordentligt. Sedan täck över med plast och ställ in i kylen för att dra till sig någon timma.
 
Stek köttbullarna i lite olivolja tills de får en brun och fin yta, stoppa sedan in de i ugnen i cirka 200 grader i cirka 30 minuter.
Stek 1 hackad gullök och 2 vitlöksklyftor i olivolja tills de börjar få färg. Ner sedan med tomatpure, och paserade tomater tillsammans med färsk Oregano. Salta och peppra och låt koka på medelvärme i pannan.
Sedan ta ut köttbullarna ur ugnen och lägg ner de i tomatsåsen och koka upp allt ytterligare ett tiotal minuter.
På med lite mer färsk Oregano och så klart. På bilden med potatismos, men i min lunchlåda blir det pasta till.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Fotboll, Mat och Dryck;
Taggar: ChampionsLeague, Fotboll, Krydda, Köttbullar, Livet, LunchTips, Lunchlåda, MatTips, Matlagning, Olivolja, Oregano, PSG, Pasta, Rosmarin, TomatPure, Tomatsås, Ugn, Viltfond, Wisky, potatismos

Tagliatelle amatriciana

Ett recept på en enkel och rustik, men god pastarätt. Perfekt till lunchlådan.
Ingredienserna till såsen.
Stek den rökta skinkan ganska hårt i lite olivolja och tillsätt sedan hackad gullök och vitlök följt av plommontomathalvor och dra ner värmen till medel. Lägg i efter några minuter i samma stekpanna en rejäl klick tomatpure och sedan i med passerade tomater. Salta och peppra.
Blanda sedan ner den färdigkokta pastan och rör runt. Gjorde egen Tagliatelle och färsk pasta fungerar fint med såsen då den suger åt sig alla de goda smakerna (kolla den här länken från ett tidigare inlägg hur man gör egen pasta http://patriksplanalto.blogg.se/2015/february/kantarell-och-champinjonfyllda-ravioli-pa-en-badd-av-rucola-2.html).
Severa med lite pladpersilja och hackad parmesan eller annan lagrad hårdost.
Lunchlådan är klar.
 
En kommentar
publicerat i Mat och Dryck
Taggar: EgenPasta, Gullök, Italien, Lunch, LunchTips, Lunchlåda, MatTips, Matlagning, Pasta, Persilja, RöktSkinka, Steka, Tagliatelle, TagliatelleAmatriciana, Tomat, TomatPure, Tomatsås, Vitlök, passeradeTomater
Visa fler inlägg