Nyårsafton förbereds i köket och tankar om folkhemmet ekar

Nyårsafton stundar imorgon. Förvisso arbetar jag först under dagen med mina tåg, men sedan skall vi ha en msyig nyårsafton med massor med god mat och dryck. Jag gjorde en rödvinssås som vi skall ha till morgondagens mat vilket blir en variant på Biff Wellington, den gamla klassikern.
Bara skala och hacka Sharlottenlöken, och steka den lite lätt sedan på med vin, timjan, lite vilt och kalvfond. Duttade i lite Balsamico också. Lite Tomatpure och salta och peppra och smaka av och eventuellt krydda mer. Koka upp och sedan sila såsen. Sedan eventuellt reda den. Jag redde den lite.
Blev riktigt gott och kommer bli perfekt till morgondagens middag.
Jo medans jag stod i köket så tänkte jag på det senaste avsnittet av serien Historieätarna som går på SVT. Gillar skarpt det programmet för på det sättet de blandar kunskap med lite tokigheter. Sist var det 1930-talet vilket innebar mycket smörgåsar och inte minst starten på det Svenska folkhemmet. Det Svenska folkhemmet var en ide som grundades i slutet av 1920/början av 1930 talet. Människor skulle bo bra oavsett inkomst och det skulle finnas en trygghet, arbete och ordning. Mycket går att säga om det Svenska folkhemmet både bra och dåligt, men jag gillar tanken att man nu helt plötsligt började se till att människor bodde bra och framför allt hade ekonomiska möjligheter att bo bra. I avsnittet tog de även upp att man hade bostadsinspektioner vilket helt enkelt var inspektioner som kom och tittade hur rent man hade det och så allt fungerade exempelvis ventilation. Visst kanske lite integritetskränkande, men samtidigt så gillar jag tanken eller snarare iden bakom tanken. Man måste förstå att man gick in i en helt ny tid med ett nytt sorts boende. Det var så nytt för många att inspektionerna säkerligen fyllde ett syfte. Sedan kan jag tycka att det kanske skulle kunna behövas idag med. Exempelvis så mår ju alla bra i ett botadsområde om det är rent och fint runt en. Nåja mer om folkhemmet kommer säkerligen i framtida inlägg.
Länk till avsnittet med Historieätarna http://www.svtplay.se/video/2549281/historieatarna/avsnitt-6
Jag köpte och testade en dryck idag som de dricker ofta i Historieätarna nämligen Svagdricka vilket man drack från medeltiden fram till cirka 1970-tal. Det var ju en dominerande dryck och det var inte gott kan jag säga. Som en blanding av Öl och Julmust som har blivit avslagen och där någon har slängt i lite socker. Men man kände folkhemmetsvindar när man smakade på Svagdrickan.
Något som också hör eran 1930-tal till är Funkisstilen vilken jag älskar. Tycker Funkishusen och den byggnationsstilen är så fin. Skall ge mig ut en dag i min stad Göteborg och fotografera Funkishus.
(Bilder på olika Funkishus från Wikimedia Commons)
 
 
0 kommentarer
publicerat i Allmänt, Mat och Dryck;
Taggar: 1930-tal, Arkitektur, Balsamico, BiffWellington, Folkhemmet, Fotografera, Funkis, Historieätarna, Julmust, Köket, Livet, Matlagning, Middag, Nyår, Nyårsafton, Rent, Rödvinssås, Sharlottenlök, SvenskaFolkhemmet, TV, Timjan, Tomat, dryck, historia, mat, ordning, svagdricka

Man har blivit något av en pastasnobb på senare tid

Det nya året närmar sig med stormsteg och så här i slutet av detta året så kom snön till Göteborg. Inga stora snömängder egentligen att tala om, men ett litet snötäcke syns där allt på marken. Nu känns det som om vintern är på plats.
Köpte även en ny pastasort idag. Jag har detta året blivit lite av en pastasnobb. Idag så testade jag en pastasort ur Glenn Strömbergs matkollektion. Strömberg är ju nu känd som fotbollskommentator och den bäste kommentatorn enligt mig han förgyllde VM2014, men under sin verksamma fotbollskarriär så spelade han klubblagsfotboll i Italien och han har tagit fram flera olika produkter. 
Den här pastasorten hade en koktid på 18 minuter, och är bronsvalsad och gjord på en vetesort med bra kvalitet. Just det med att den är bronsvalsad inbillar jag mig gör att den blir lite ruffigare på ytan vilket leder till att smaker i såser och annat lättare fastnar på pastan.
En bra pastasort gör så mycket för rätten, Det blir tuggmotstånd och smakrikt istället för en själslös snabbmakaron som inte varit närmare Italien än kanske den Italienska tomatsåsen som i bästa fall hälls på pastan och i värsta fall så möter den stackars snabbmakaronen ketchup. En bra pastasort kostar heller inte direkt mer än de lite enklare sorterna utan det är mest att de tar lite längre tid att koka färdigt.
Några andra sorter jag har testat.
Den här är riktigt bra, och fungerar bra exempelvis i pastasallader både varma och kalla.
Den här sorten är riktigt bra och lite av en favorit.
Köpte den här idag också för första gången och testade den som bas i en tomatsås jag gjorde för lunchlådan för morgondagen. Var helt ok.
Och lunchlådan blev som tidgare blivit Pasta med en tomatsås med lite vitlök och örter och köttbullar. Enkelt och gott. 
Blev lunch på stan tidigare med hjärtat efter hennes arbete men då på goda McD. Tröttnar aldrig på McD.
Dagens klipp. 50 kr på Jysk. Innetofflor/skor/mockasiner vet inte vad jag skall kalla dom, men grymt varma och härliga perfekta för vintern.
 
En kommentar
publicerat i Allmänt, Kläder och Doft, Mat och Dryck;
Taggar: Ambra, Barilla, CasaDiLuca, CollezioneItaliana, DurumVete, Fotboll, GlennStrömberg, Göteborg, Hamburgare, Innetofflor, Italien, Jysk, Koka, LaPastaDelMarchesato, Livet, Makaroner, Matlagning, McDonalds, Pasta, Snö, Sås, Tomatsås, Vinter, eco pasta la pasta di matilda, ketchup, kvalitet, mat, tofflor

En av livets största frågor och några filmer och böcker som berör det

Ja det finns ju några frågor som vår mänsklighet ännu inte kan svara på eller förstå till fullo, eller som inte helt kan uteslutas. Hur uppstod livet exakt, finns det liv på andra planeter, kan man resa i tiden och vad är tid? Finns det andar som har fastnat kvar? Vad händer efter döden? Ja hur livet uppstod och sannolikhet för liv på andra planeter finns det ju fakta och formler som delvis beskriver detta, och formler för tidsresor finns även det. Men egenligen vad vet vi egentligen? Varje civilisation tror ofta att de lever på toppen av kunskapsberget och brukar ibland skratta åt tidigare uppfattningar och sanningar. Det var en självklarhet att jorden var platt för ett antal hundra år sedan, och vilket framstår som lustigt idag att de en gång trodde detta. Vi brukar ofta förklara sådant som är besvärligt för vårt psyke eller som vi helt enkelt inte kan med rådande vetenskap besvisa som osant och orimligt. 
Jo det var en lite lång och något osammanhängade inledning, men detta inlägg skall handla om något som skrämmer men som vi tyvärr inte kan bortse från. Vi föds alla och vi skall alla ja ni vet.
Men vad händer när tiden kommer? Blir livet plöstligt till ingetting? Kommer man till himmelen? Ser man ljuset, ser man mörker? Kommer man likt många som har varit med om nära döden upplevelser beskrivigt sväva ovanför och observera vad som händer med en? Inget vet och frågan är om vi kollektivt någonsin kommer få veta och vill vi verkligen kollektivt veta vad som händer?
En Science Fiction författare som jag förrut läst många böcker av är Philip Jose Farmer. Han har skrivit en bokserie som heter Riverworld på Svenska flodvärlden.
Böckerna handlar om en eftervärld som har skapats av någon, man får först reda på vem och varför efter några böcker men böckerna handlar om att alla människor som har levt på Jorden hamnar på en planet som domineras av en lång flod och där människorna lever vid sidan av floden. Det är visar det sig til slut ett experiment av en utomjordisk civilisation. Det är allt från den första homoida människan till nyligen bortgågna. Alla får uppstå i 25 årsåldern utan krämpor. Är någon under 25, men inte under 5 år så växer dom tills de når 25 år och sedan blir de inte äldre. Människorna kan inte föröka sig och det är en salig blandning människor allt ifrån Mozart till Göring och den stora frågan är varför? Det är spännande att läsa hur olika kulturer och tidsåldrar möts på planeten. Jo de som är under 5 år hamnar först på en annan planet och när de är 5 år så förflyttas de till flodvärlden.
 
En film som jag kommer ihåg fängslade mig när jag såg den för länge sedan är Flatliners från 1990, och som handlar om några läkarstudenter som försöker få reda på vad som händer när livet tysntnar genom att förstätta varandra i hjärtstillestånd och sedan väcka varandra till liv igen. Grymt bra skådespelare i filmen.
Ghost med bland annat Patrick Swayze är en väldigt romantisk, men tragisk film som även tar upp ämnet.
 
Även filmen Contact med Jodie Foster från 1997 tar delvis upp frågan med livet efter och frågan om Gud. För övrigt en av mina favoritfilmer.
Finns ju ett stort antal andra filmer, dokumentärer och böcker som tar upp frågan om vad som händer efter livet efter eller om det överhuvudtaget finns något efter livet. Vissa tror och andra tror inte, det är upp till var och en tycker jag. Personligen tror jag på att det finns något efteråt. Jag tror på någon form av plats där vi möts. Tror säkert många tycker att tro på något efter bara ett sätt att maskera en rädsla och att allt bara är nonsens och att sanningen är att det inte finns något efter, allt blir så att säga bara svart. Att något händer är jag övertygad om, men exakt hur det gestaltar sig ja det är ju omöjligt att veta, men det vore väl fint om det var så att man samlades alla igen en dag.
Nåja tills den dagen kommer så gäller det bara att Leva och likt Di Caprios rollfigur i Titanic från 1997 sa:
 
"I figure life's a gift and I don't intend on wasting it. You don't know what hand you're gonna get dealt next. You learn to take life as it comes at you.. to make each day count"
Gäller att ta till vara på varje dag! Är ibland svårt och det kan kännas som en floskel, men annars så rinner tiden fort iväg och vi har missat att ta till vara på våra dagar.
 
Fånga dagen
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Allmänt
Taggar: Böcker, Civilisation, Contact, Dokumentär, Döden, EfterLivet, Familj, Filmer, Flatliners, Flodvärlden, FångaDagen, Födas, Ghost, Himmelen, Kunskap, Kärlek, Livet, Planeter, RiverBoat, Rädsla, Tanke, Tro, TänkaEfter, Universum, VadHänder, Vivere, funderar, sanningar
Visa fler inlägg