Slalom kring de fallna löven medans sakta vi går genom stan kanske tänkandes på Pasta

På väg hem från arbetet så kryssade jag mig förbi de fallna löven. Löven som slutgiltligen har kapitulerat och hamnat på marken. De grönskande och levande trädens löv har mött vår moderna och kalla asfalt. När jag går hem från hållplatsen så kryssar jag mig fram förbi löven, inte av rädsla för att halka, utan för att jag inte vet varför. Kanske är det av respekt för löven som redan utsatt ligger där på den kalla marken, men kanske är det bara lite vanlig mänsklig räddhet som får mig att likt en slalomåkare sicksacka mig hemåt. Vi människor kan ibland vara rädda för det okända, och vi väljer ofta att försöka undvika det vi känner rädsla för. Som människa kan man även under sin resa genom livet möta svårigheter och kanske är det lättare att inte vilja se och konfrotera svårigheten. Så likt en arbetare som jag på väg hem genom natten så kryssar man kanske förbi svårigheten och det man känner rädsla för istället för att utmana. Är det inte så att vi alla är rädda för något som vi inte vågar ta tag i. Det är väl till en grad att vara människa. Lövet kanske inte är ett löv utan något annat. Det är nog bättre om jag sakta går hem genom stan men i stället för som i sången som Monica Zetterlund sjöng så känner jag ingen sommarvind eller en doft av hö från nån ljuv skärgårdsö utan jag känner bara regn, blåst och ett höstligt mörker där jag vandrar kryssandes mellan löven. Samtidigt som jag på något vis ändå ser det fina med hösten.
 
Innan arbetet så lagade jag som det så ofta blir lite pasta att ha med i lunchlådan. Eller snarare kvällslådan då jag arbetade kväll och delvis natt. Det blev en enkel Pasta med Kapris, Tomat, Rödlök, Chilipeppar, och med egengjord Pesto.
Gillar att testa olika Pastasorter och Olivoljor. Bra Pasta kostar inte så mycket, men skillnaden från en livlös snabbmakaron till en bra Pasta är större än de få kronor som är priset. Det lönar sig att satsa på smaken.
 
Enkelt och gott. Bara att ringla lite Pesto över så blir det riktigt gott. Pastan på bilden är sorten till höger på bilden ovan.
 
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Allmänt, Arbete, Mat och Dryck;
Taggar: Blåst, Falla, Hösten, Höstnatt, Italien, Livet, Löv, Matlagning, Människa, Natten, Pasta, Pesto, Regn, Rädsla, Staden, Vandrar, sommar

Klimatförändringar, mat och skor. Tvära kast i den här bloggen

Precis sett klart filmen Day After Tomorrow som kom 2004, och som handlar om klimatförändringar. Har sett den flera gånger. I filmen så avstannar den Nord-Atlantiska strömmen som ett resultat av obalans i salt/sötvatten koncentrationen, och detta pågrund av smältande istäcken vid våra poler.
 
Filmen fick väl inte så bra betyg av kritikerna, och blev väl ingen succe hos biopubliken, men jag har alltid gillat den. Om man nu kan gilla en film som visar upp en dyster framtid med en istid som breder ut sig över den norra delen av vårt sårbara klot som vi kallar vårt hem. Många blir ibland arga på mig när jag hävdar att vi inte alltid kan påverka även om vi påverkar. Vad menar jag nu? Jo vi påverkar klimatet med våra utsläpp vilka bidrar till ökade temperaturer, men vad jag brukar säga är att Jorden har haft istider förr, Jorden har haft varma perioder förr, och kommer att ha det igen. Människan överlevde den förra istiden, och vid den förra istiden så påverkade nog inte människan klimatet så värst mycket, och ändå blev det klimatförändringar. Vi är alltid rädda för det okända, för det vi inte kan förstå eller kontrollera. Mänskligheten i helhet är nog som vi alla individer är, det vill säga ingen enskild gillar att förlora kontrollen och det gör nog inte mänskligheten som en helhet heller. Därför kan det tror jag ibland bli så att vi bara skyller klimatförändringarna på oss själva och på vårt sätt att leva istället för att inse att ja vi påverkar klimatet negativt, och för negativt men det spelar ingen roll vad vi gör för vi kommer att få en ny istid och en ny värmeperiod oavsett vad vi gör som människor. Vi kan inte kontrollera allt. Men självklart kan vi kanske vara med och påverka grader och intervaller av klimatförändringar, och framförallt så kan vi värna och skydda djurlivet och våra skogar bättre vilka verkligen är Jordens hjärta och lungor.
 
Innan filmen så bjöd mitt hjärta på otroligt goda Quesadillas med vegetarisk Quarnfärs/Majs och fetaost/Rucola. Kändes som en välkommet inslag bland alla Pastarätter och Bruschettas. Riktigt gott var det!
 
Mat och matlagning är verkligen så intressant och roligt. Skall imorgon innan arbetet laga lite Pasta då vi glupska åt upp nästan alla goda Quesadillas. Blir nog en favorit med egengjord Pesto och Balsamico imorgon.
 
Inlägget avslutas med en bild på mina favoritboots och med lite färgglada strumpor. Tvära kast i den här bloggen! Från klimatförändringar till färgglada strumpor.
 
 
 
 
 

Ett dokumentärprojekt har tagit sina första steg ut i världen

Idag så startade jag och en kollega att filma och fota material inför ett dokumentärprojekt som vi arbetar med. Vi hann även med att intervjua en expert på områdets arkeologi. Vi arbetar nu med att sammanställa ett kortare arbetsprov.
Mer info kommer att komma längre fram, och då kommer även en hemsida och ett Instagramkonto att finnas där man kan följa projektets framfart och utveckling samt hur man kanske kan hjälpa till. Är otroligt givande att se den här ideen vi har haft att ta sina första steg, och vilka steg den tog idag. Vi var otroligt nöjda!
Vi brinner verkligen för det här området, och att kunna få vara en del i strävan att berätta om Amazonas mänskliga historia. Amazonas som är ett väldigt outforskat område om man ser till det rent arkeologiskt. Mycket mer finnas att studera och forska på och frågorna är många.
Amazonas har inte alltid bestått av spridda mindre stammar som inte har någon större kontakt med varandra som är en ganska utbredd uppfattning när det gäller Amazonas mänskliga historia, utan före Europeernas ankomst på 1540-talet så blomstrade en kultur i Santarémområdet som generellt kallas för Tapajoskulturen. Det finns flera olika keramikstilar, men Santarém kallas den som vi har arbetat med mest.
Den är ofta väldigt levande i sitt uttryck och det finns ofta djurornamentik på den eller så finns det på kärlen figurer som både är mänskliga och från djurriket beroende på exempelvis från vilken vinkel man ser på figuren ifrån. Vi har ju studerat keramikens magring under flera år så känns väldigt spännande att nu sätta igång med det här projektet.
Snart så kommer mer info komma om vårt dokumentärprojekt, men här kommer lite bilder från dagens arbete.
 
 
Visa fler inlägg