Pandemier som HIV och Influensa och nu kanske Ebola? Inget vanligt bloggämne men läs gärna!

Kanske inget vanligt ämne för en bloggare, men något som många av oss säkert har sett på nyheterna den senaste tiden nämligen ordet Ebola och ordet Pandemi. Jag läste innan på Sahlgrenska akademin och förvisso var det inom Radiografi men jag har under många år haft en stort intresse för de små för ögat osynliga rackarna Virus och Bakterier och har läst en hel del böcker, rapporter, artiklar och tittat på otaliga dokumentärer. Ja vissa tycker att jag är mossig och tråkig och må det vara så eller låt de tycka så. Alla har vi olika intressen och tänk vad fint det vore om unga och vuxna lät varandra få vara olika och ha olika intressen och stil utan att kommentera och göra sig lustiga på varandras bekostnad. Med det sagt varför detta intresse och varför vilja skriva det här i en vanlig blogg som inte många ändå bryr sig om eller läser.
Svar på frågorna är att något har alltid intresserat mig gällande att något osynligt för ögat både kan vara oss till stor hjälp, men också kan förinta oss. Förvisso gör solen det om cirka 5 miljarder år oavsett vad vi gör, men ta det senaste stora Ebolautbrottet som exempel. Kan det bli en global dödare? Läs vidare om vad jag tror. På den andra frågan om varför skriva om detta i en vanlig blogg som antagligen intresserar få eller som många varken läser så kan jag skingra någons oro eller hjälpa någon förstå olika Pandemier eller utbrott bara lite så är det en personlig vinst. Inte alltid som tidningsrubriker skrivna i hast av någon inte är så insatt hjälper en, men ibland så finns undantag. Nedan följer lite info om virus och bakterier. Skrev faktiskt en C-uppsats i ämnet Virus/Bakterier.
Var på Stadsbiblioteket idag och lånade några böcker jag redan har läst samt några nya för mig.
 
 
Vad  är en virus och bakterie?
 
-Virus: Virus är en biologisk enhet som inte själva kan föröka sig utan behöver en värd. Värden kan både vara en människa eller ett annat djur, och det finns även Virus som smittar imellan människor och djur. Sådana virus kallas för Zoonoser. Exampel på Zoonoser är Ebola och HIV. Men grunden är att Virus behöver komma in i en värds kropp och där lyckas viruset på oilka sätt komma in i värdens celler. Det kan viruset göra på olika sätt, men väl inne i cellen så får den de infekterade cellerna att börja producera nya virusar istället för det som cellen egentligen producerade. På så vis förökar sig viruset.
 
Tänk att någon tar sig in i en fabrik och kidnappar och hotar fabriken och dess anställda att istället för att producera en viss produkt så skall en ny produkt produceras även om det på sikt innebär att fabriken går under.
 
På bilden syns ett förkylningsvirus. Det finns massor med olika förklylningsvirus och varför det inte hjälper med antibiotika exempelvis Penicillin när man är förkyld är för att antibiotika är mot Bakterier och hjälper inte när du är förkyld.
 
 
-Bakterier: Bakterier är tvärt om Virus en biologisk organism som kan föröka sig själva vilket sker genom en slags delning där bakterien delar sig och på så vis blir det mer bakterier. Bakterien kan också ta sig fram genom lite olika metoder som exempelvis kan en bakterie ha en slags hårliknande utskott som den viftar sig fram med. Bakterier behöver inte komma in i en värd för att överleva och kan ligga i dvala under många många år för att sedan aktiveras igen när de har exempelvis kommit in i en värd. Mot bakterier hjälper antibiotika och när antibiotikan uppfanns så var detta något av det största som har hänt människan. Helt plötsligt dog vi inte längre av en sticka i fingret pågrund av infektion och flera stora historiska dödare fick vika undan för mänskligheten. En stor risk i det moderna samhället är dock det ökande användandet av antibiotika för bakterier är smarta om man kan säga så om en bakterie men de kan bli resistenta mot antibiokan och ju mer onödig antibiotika som används ju större risk är att vi i framtiden inte kommer kunna behandla sjukdommar som vi idag enkelt kan behandla med antibiotika pågrund av att bakterien som ligger bakom sjukdommen har blivit resistent. Exempel på sjukdommar som orskas av bakterier är Tuberkulos, Borelia och Pest.
På bilden syns E-Coli bakterier vilka vi har massor utav inne i tarmarna och som vi också behöver för exempelvis matsmältningen, men som när de kommer i en miljö där de inte skall vara kan göra oss väldigt sjuka. Vi har i och på vår kropp en väldigt väldigt stor mängd bakterier.
 
Kanske också är dags för en förklaring utav ordet Pandemi. Pandemi är helt enkelt ett utbrott i form av en infektionssjukdom som drabbar flera länder och med ett stort antal drabbade i varje land.
Exempelvis Svininfluensan, Spanska sjukan 1918-1920, Hong Kong-influensan 1968-1970, Pesten, och inte minst HIV/AIDS.
AIDS orskas av viruset (på Svenska)  som kallas Humant ImmunbristVirus. Det som är det värsta med HIV/AIDS är att det är en dödlighet på 100%. Sista åren/årtiondet har bromsmediciner kommit som gör att många som är drabbade med bromsmediciner kan leva så länge att de oftast dör av andra orsaker än pågrund av viruset. Samtidigt har bromsmediciner fått många att tro att skulle man få HIV så ingen fara bara att äta bromsmediciner. Det är dock så att bromsmediciner innebär många tabletter varje dag vid bestämnda tidpunkter och vilka ger många och ibland besvärliga biverkningar. Det är även så att inte alla klarar av att äta bromsmediciner. Det bästa för världen är kunskap om hur man minimerar spridning av viruset och hur man bäst skyddar sig. HIV är fortfarande ett fruktansvärt hot mot mäsnkligheten och det innebär ofta en stigmatisering av den drabbade. Lite som de Leprasjuka/Spetälska förr i tiden, men även idag då Lepra fortfarande finns kvar men är idag botbart med Antibiotika.
 
EBOLA( BLÖDARFEBER): Många har läst tidningar och sett på nyheterna att så många som 4000 har dött hittils i det största Ebola utbrottet som världen hittils skådat. Ebola är ett Flavivirus och är ett ofarligt virus hos Fladdermöss, men som då det är en Zoonos har spritt sig via apor till Människor. Det finns flera olika stammar av Ebolavirus och dödligheten kan variera och som värst har det en dödlighet på runt 90%. Den som nu härjar har en hög dödlighet. Det tar relativt många upp till 21 dagar innan den drabbade uppvisar en sjukdomsbild och då är det feber, huvudvärd, muskelvärk lite likt en Influensasjukdomsbild. Sedan börjar kräkningar och blödningar och kroppen kraschar bokstavligen tillslut. Tidiga insatta sjukvårdsåtgärder såsom vätskeersättning med mera ökar chansen betydligt att klara sig igenom sjukdommen och den som tillfrisknar är sedan immun. Detta är en fördel då de tillfrisknande således skulle fungera väldigt bra som sjukvårdspersonal i Eboladrabbat område då de inte kan bli sjuka igen. Det finns dock inte ännu ett säkert vaccin eller läkemedel mot Ebola.
 
På bilden syns Ebolavirus
 
Hur smittar då Ebola?  Ebola smittar genom kroppsvätskor. Som mest smittsamt är det i samband med att en person dör. De flesta dör av kraftiga kräkningar och diarréer. Sedan tar personer hand om de döda och kommer i kontakt med kroppsvätskor och blir smittade.
 
Hur kan man undvika att bli smittad (Från www.117.se)? 
Den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har gått ut med en uppmaning till personer som befinner sig i de drabbade områdena att iaktta följande försiktighetsåtgärder:

• God handhygien.

• Tvätta och skala frukt och grönsaker.

• Undvik kontakt med blod och kroppsvätskor från en person eller kropp som är infekterad med ebolavirus.

• Undvik nära kontakt med alla vilda djur, levande och döda, liksom alla former av kött från vilda djur.

• Undvik alltid oskyddat sex.

• Undvik kontakt med alla typer av instrument, till exempel nålar och föremål som varit i kontakt med blod eller kroppsvätskor

• Undvik att vistas i miljöer där det bor flyghundar och andra typer av fladdermöss, till exempel i grottor och gruvor.

 

Risken för ett utbrott i Europa i den skalan vi ser i de drabbade delarna utav Afrika är otroligt liten. Saker som sjukvården, infrastruktur med mera gör att ja ett utbrott kan ske, men risken för en global dödare i stor skala som exempelvis den Spanska sjukan kommer troligen inte Ebola bli. Men jag tror att man skall vara försiktig för att helt utesluta detta och världen behöver delta på plats i de drabbade länderna i Afrika och hjälpa till med allt för att få bukt med detta utbrott för risken finns att det börjar smitta på annat vis och en bok jag läste av en läkare fick mig lite att bli rädd.

I boken skriven av en infektionsläkare 2010 står följande i boken

"Oavsett om Ebola dödar ett antal hundra personer vid varje nytt utbrott har viruset inte kapacitet att spridas till stora grupper människor över stora geografiska avstånd och det kan knappast bli ett pandemiskt hot"

 
Ja det finns ju viss risk att han har fel!
 
Men trots allt så ser jag ett större hot i HIV/ADIS samt att det skall komma en Influensavåg med ett virus som sprids och orsakar stor förödelse för Influensavirus är luriga och kan ändras och bli ytterst problematiska.
 
Undrar ni någonting så fråga gärna. Jag är ingen expert men lite vet jag och kan jag hjälpa någon få lite ro eller kunskap så hjälper jag gärna till!
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Hälsa-Medicin;
Taggar: AIDS, Bakterier, Bot, Bromsmedicin, Böcker, C-Uppsats, Dödlighet, E-Coli, Ebola, Filovirus, Förkylning, HIVAIDS, Hiv, Huvudvärk, Kunskap, Livet, Läsa, Medvetenhet, Pandemi, Pesten, Smitta, Svininfluensa, Tuberkulos, Tänk, Universitetet, Utbildning, Virus, Zoonos, Zoonoser, antibiotika, blödningar, celler, feber, influensa, kroppen, penicillin, sjukdom, smittsamt, sprida, spridas, värd, Överleva