25 år sedan muren och Öst-Tyskland föll och ett land enades

Idag för 25 år sedan så föll Berlinmuren, och det kalla kriget i princip var över. Tusentals och åter tusentals Öststatstyskar tog sig över till VästBerlin för att fira de facto att Tyskland nu var på väg att enas, och att de nu var fria. Mellan 100-200 människor dödades när de fösökte fly över muren till VästBerlin, säkerligen många fler skadades eller fängslades när de försökte fly. Och innan Öst-Tyskland började under tidigt 1960-tal att mura in sig flydde flera miljoner till Väst-Tyskland. Det kommunistiska Öst-Tyskland med sin planekonomi och Stasikontrollerade samhälle hade krackelerat under en tid, och i och med att Michail Sergejevitj Gorbatjov hade börjat med att luckra upp Sovjetunionen och inte direkt verkade intreserad över att behålla muren och Östtyskland som stat så var landet dömt till undergång.
Östtyskland som egentligen hette  Deutsche Demokratische Republik (DDR) grundades 1949, och Berlinmuren byggdes i augusti 1961 och skiljde ÖstBerlin och dess invånare från att kunna ta sig till VästBerlin mer än tvärtom. Det var dock inte bara i Berlin som en mur fanns. Gränsen mellan Öst-Tyskland och Väst-Tyskland var kraftigt bevakad med minor, murar, vakttorn, taggtråd med mera.
Glädjen när muren äntligen öppnades gick inte att ta misste på. Glädjen när ett folk äntligen kunde enas igen.
(Bild från The Guardian)
Öst-Tyskland var ju en diktatur med sträng kontroll på dess befolkning och där köer och väntan ingick i vardagen, men många saknar idag den tryggheten som fanns. Alla hade i princip att arbete med inkomst, och det fanns en trygghet i livet. Absolut ingen försvarare av den kommunisktiska diktaturen, men idag är arbetslösheten mycket högre i östra Tyskland än västra Tyskland. Bredbandet är långsammare i Öst. Inkomsterna lägre och infrastrukturen fortfarande mycket mer eftersatt än i västra Tyskland. Många företag fick ju stängas när Tyskland enades då de inte kunde konkurrera med bolag från Väst.
Här kommer en lista med lite bra filmer som jag kan rekkomendera för den som önskar veta mer om Öst-Tyskland.
 
1. Good bye Lenin (2003): "När Alex DDR-trogna mamma vaknar ur koma 1990 har hon missat murens fall. För att skydda henne från chocken gör Alex allt han kan för att upprätthålla illusionen om ett intakt Östtyskland"
 
2. De andras liv (2006): "En skådespelerska och en dramatiker i Östberlin sätts under avlyssning av en Stasiagent, som blir alltmer uppslukad av deras liv"
 

3. Barbara (2012): " Filmen om Berlinläkaren som tvångsplaceras vid ett sjukhus på den östtyska landsbygden, efter att ha sökt utresevisum, och smider planer på att fly"
 
4. Tystnaden efteråt (2000): "En västtysk terrorist hoppar av och får en ny identitet av Stasi. Fruktan för att hon ska avslöjas ökar den dag muren faller"
 
5. TV-Serien Weissensee: "som bland annat har gått på SVT och handlar om livet i 1980-talets Öst-Tyskland"
 
John Blund om någon kommer ihåg den tecknade serien så var den från Öst Tyskland.
(Bild från Germany.info)
 
Lite matlagning blev det på kvällen också. Vegetariska sojabullar med kantareller och potatismos och en kantarellsås till det. Mycket kantareller helt enkelt.
 
 
 
En kommentar publicerat i Allmänt, Historia, Mat och Dryck;
Taggar: 11/9, 25ÅrSedan, BerlinMuren, DDR, Filmer, Flykt, Glädje, Gräns, JohnBlund, KallaKriget, Kantareller, Kommunism, Livet, Matlagning, Muren, PlanEkonomi, Stasi, Sås, TV, Taggtråd, Tyskland, Vakter, Vegetariskt, VästTyskland, Weissensee, frihet, historia, mat, potatismos, ÖstTyskland
#1 - - ♀ THE REVOLT ♀:

ÅH! Va härligt med en blogg som behandlar mer än onödigheter som mode än shit. Bra inlägg och stor tumme upp för dig att du uppmärksammar detta!^^

Svar: Tackar! Ja försöker skriva om annat än mode och kläder även om jag förvisso gillar det. Behövs alla typer av bloggar, men en sådan här historisk händelse bör ju nämnas i någon blogg
Patrik