Hemliga armen (Secret Army) en väldigt bra och spännande serie

En av mina absoluta favoritserier är Hemliga Armen (Secret Army). Jag vill tidigt påpeka att jag menar den ursprungliga serien,och inte komediserien vilken jag förvisso också tycker ganska bra och rolig.
Nej jag menar den riktiga serien som handlar om en cafeägare och hans famils och vänner som driver en flyktlinje för nedskjutna allierade flygbesättningar i Belgien under det Andra världskriget. Serien producerades mellan 1977-1979 och är ett mästerverk.
Konstant efter nedskjtutna Allierade flygare är Tyskarna. Har ju en närmast patologiskt intresse för det Andra Världskriget och ja det gestaltar väl sig lite i det här inlägget.
Jag har alla avsnittet samt uppföljaren Kessler vilket handlar om den grymme Gestapo-officeraren Ludwig Kessler som flydde efter kriget till Sydamerika vilket ett mycket stort antal Tyskar gjorde efter krigsförlusten.
Jag har även boken The Complete Secret Army vilken är på över 600 sidor och tar upp allt från skådespelare i serien till inspelningsplatser, men även om riktiga händelser vilka poträtteras i serien.
Serien är väldigt påkostad och vad som ger den mycket värde realistiskt och historiemässigt är att många scener är inspelade i Belgien. Exempelvis cafeet, torg, tågstationer, kanaler med mera många sådana scener är inspelade på platser i Belgien. Hus som användes som högkvarter av Tyskarna är med och är i vissa fall de ritkiga husen som användes under kriget.
Cafeägaren Albert tillsammans med  vänner och kollegor i livlinan som deras flyktlinjer heter. De får ständigt vara på sin vakt och komma på nya planer för att få flygarna tillbaka till England och för att själva undgå att bli upptäckta. Sådana flyktlinjer fanns det flera utav i ockuperade länder under kriget.
Kessler till höger vilket ständigt konkurerar med Luftwaffe vilka egentligen skall ta hand om tillfångatagna flygare.
Det är om Kessler uppföljningsserien handlar om och hur man försöker få tag på han i Sydamerika. Kessler är extremt grym och begår flera brott och är helt trogen Tyskland, men i sista säsongen säsong 3 så ser man plötsligt en annan sida av han och han börjar träffa en Belgisk kvinna vilket han sedan flyr med.
Man fastnar lätt när man har börjat se serien. Några av skådespelarna i serien var faktiskt med i komediserien som kom några år senare.
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Historia;
Taggar: Allierade, AndraVärldskriget, Belgien, Bok, Cafe, Flygplan, Flykt, Gestapo, Guide, HemligaArmen, Krigsbrott, Luftwaffe, Piloter, Påkostad, Realism, SecretArmy, TV, TV-tips, Tv-serie, Tyskar, historia