Så nära hemma efter 14 månader och bara tio timmar från Kiel, men utanför Göteborgs skärgård så släcktes livet för många av de unga männen ombord U843

Har ett stort intresse för Andra världskriget vilket många som känner mig kan vittna om. Detta fasunsfulla krig vilket på gick i nästan sex års tid och som släckte mångas liv, hopp och drömmar och under vilket fruktansvärda brott begicks. Vill i det här inlägget berätta om en incident som skedde i Göteborgs skärgård undet det andra världskriget. Denna historia har fängslat mig under många år sedan jag läste en bok om händelsen och jag arbetar med att sätta ihop en föreläsning om U843 resa och öde. En aprildag den 9/4 1945 i Göteborgs skärgård så tog resan slut för den Tyska ubåten U843. U843 hade varit ute på uppdrag sedan 10 februari 1944 då den seglade från en Fransk hamn. Resan hade tagit de unga männen till Asien där de skulle åka och hämta varor och sedan agera som ett undervattenstransportfartyg tillbaka till Tyskland, och på vägen hade de sänkt ett fartyg och blivit attackerade både av flyg och jagare och fått flera skador som reparerades under bitvis komiska förhållanden i Jarkarta och Singapore.
Många kilometer från hembygden. Detta var unga män, någon son, bror, vän, förebild, kärlek. Unga män och kvinnor som helt plötsligt nu i kriget försökte ha ihjäl varandra och som kanske innan kriget kunde vara bästa vänner. Men nu för de var födda i olika länder så försökte de förgöra varandra. Det är det mänskliga som mest fängslat mig när det gäller den här berättelsen. Om de unga männen långt hemmifrån som är borta så länge och har klarat så många krigsår. När de nu är så nära hemma och så nära ett slut på krigets meningslösa helvete så tar deras liv slut. Tio timmar hemmifrån. 
Många av männen hade tjänstgjort sedan krigets utbrott, men deras resa hem till Tyskland och basen i Kiel tog slut utanför Hönö då de attackerades av Engelskt flyg. Tio timmar hemmifrån och 36 mil från basen i Laboe utanför Kiel, en månad innan kriget tog resan slut.
Många av de unga männen är begravda på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.
Den Tyska krigskyrkogården på Kvibergs Kyrkogård.
Här vilar 35 av besättningsmännen på U843 vilka påträffades när ubåten bärgades 1958 utanför Göteborgs skärgård. 11 påträffades aldrig inne i ubåten.
U843 bärgad år 1958. Kaptenen Oskar Herwartz överlevde och steg åter igen ner till ubåten när den hade lyfts upp. Flera föremål och artefakter från U843 finns idag på ett museum på Hönö och jag kan varmt rekkomendera museet för de som är intresserade.
Tio timmar från Kiel är en väldigt bra bok om U843. Boken beskriver resan och i den finns flera bilder från ubåtens uppdrag/resa bublicerade. Bilderna bärgades 1958 ur ubåten. På bilden är boken, och en annan  bok om kriget i havet fö sen som är intresserad.
Såg idag på Das Boot (Directors Cut) vilken är 3,36 timmar lång eller kort snarare då det är en fantastiskt välgjord film som speglar krigets fasot, grymmheter och umbäranden vilka även männen på U843 upplevde.
I scenen nedanför är de på väg att lägga ut från en Fransk hamn och en Ubåts bas/bunker. Dessa bunkrar byggdes i Frankrike och i Norge för att skydda Ubåtarna mot Flygattacker.
Dessa unga män som gick ut i krig och i fallet när det gäller Tyska ubåtar så gick cirka 40000 tusen ut till sjöss och mindre än 10000 kom tillbaka eller överlevde. Många var nog inte Nationalsocialister utan stred för att de föddes i Tyskland och inte hade något vidare val eller kände att de måste hjälpa sitt land. Man gör det för enkelt för sig eller snarare gör fel om man drar alla över en kant. För många var det nog också ett äventyr, och en chans att få komma bort och upptäcka något nytt. Kanske komma hem som en hjälte. Att få se annat än sin hembygd, vilka unga har inte lusten och känslan att upptäcka världen? Hade de fötts i USA hade de kämpat för USA exempelvis. Som ung kanske man ibland agerar aningen naivt och godtroget, men vi skall inte vara naiva och dömma alla som hemska människor bara för de stred för sitt land.
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Historia;
Taggar: 1939-1945, 1945, AndraVärldskriget, Basen, Berätta, Bärgning, DasBoot, EngelsktFlyg, Film, Filmtips, Föreläsning, Göteborg, Hönö, Jarkarta, Kiel, KrigOchFred, Krigetsfasor, Krigsbrott, Krigskyrkogård, Kviberg, Känslor, Laboe, Museum, Människa, Singapore, Sjunkbomber, U843, Ubåt, Unga, Vila, hembygd, historia, meningslöshet, naiva, omkomma, valfrihet