De kom från andra sidan havet, kanske med en filmide

Ibland arbetar hjärnan för mycket för ens eget bästa, men klart kanske är roligare att fundera på mycket än att inte fundera alls.
Höll idag ett föreläsning om de Ölandska fornborgarna och om Ölands materiella och kulturella utbyte med det Romerska riket med fokus vid folkvandringstiden. Anledningen är att jag är en av studiecirkelledarna för en studiecirkel om fornborgar. Fornborgar är ju ett av mina stora arkeologiska passioner. 400 talets turbulenta period då det Romerska riket som styrt stora delar av dagens Europa, Norra Afrika, och ja allt runt Medelhavet började veckla rejält. Det knakade i fogarna och till slut år 395 e.Kr så delades riket upp i en Västdel och i en Östdel. Den västra delen styrdes utifrån Rom, och den Östra ifrån Konstantinopel. Många människor hade inte vetat, levt, kännt till någonting annat än det Romerka riket och dess makt och verkan. Det oövervinnliga riket skakade och tillslut började den ena stolpen som höll uppe fortet vackla och rasa, en efter en. Mitt i allt detta så har människor från Norden och som i detta fallet Öland varit i riket kanske som legosoldater eller kanske som handelsresande. Riket behövde troligen stora mängder soldater för att försöka hålla fronterna och då kom det folk från när och fjärran som såg ett äventyr och möjlighet till att bli rik locka.
Presenterade för cirka 30-40, och det var väldigt trevligt. 
Jo skrev i början om att hjärnan ibland tänker för mycket. Nu ser jag framför mig en film om det vacklande Romerska riket, en ung kille som söker sig till tjänst i den Romerska armen, kärlek, hemkomst, tillbaka till vardagen, men vardagen är inte längre som förr. Trygghet finns innanför murarna, Livet går vidare. En natt förändras allt och livet försvinner och blir aldrig igen. En nattlig attack på Sandby borg har släckt livet och kärleken.
Ja man kan ju drömma, och jag hade i alla fall gått på bio för att se en sådan film.
Tog även med mig två Romerska mynt, ett från när det Romerska riket fortfarande var väldigt starkt och intakt, och ett när det knakade rejält i fogarna.
Antoninus Pius (Titus Aurelius Fulvus Boionus Arrius Antoninus 138-161 e.Kr)
Constantius II (egentligen Flavius Julius Constantinus 337-361 e.Kr)
Man kan aldrig sluta att tänka på att en människa har hållit i dessa mynt någonstans eller på flera platser i det Romerska riket för över 1600-1800 år sedan. 
För att landa lite på kvällen så blev det en träff med spisen, och morgondagens lunchlåda skulle förberedas till mitt hjärta. Till lunch får hon en Spansk inspirerad Korv Stroganoff. Gillar mer och mer att laga mat, och även om det ofta blir Italiensk/Franskt inspirerat så är det roligt att laga annat. 
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Arkeologi, Historia, Mat och Dryck;
Taggar: 11/9, Arkeolog, Arkeologi, Attack, FilmIde, Folkvandringstid, Fornborgar, Fornlämning, Frankrike, Föreläsning, Italien, Järnåldern, Kejsare, Korv, KorvStroganoff, Kärlek, Köket, Livet, Lunch, Lunchlåda, Matlagning, Matupplevelse, Murar, Mynt, Rom, RomerskaRiket, Sandby, SandbyBorg, Spanskmat, VästRom, historia, mat, Öland, ÖstRom