En av livets största frågor och några filmer och böcker som berör det

Ja det finns ju några frågor som vår mänsklighet ännu inte kan svara på eller förstå till fullo, eller som inte helt kan uteslutas. Hur uppstod livet exakt, finns det liv på andra planeter, kan man resa i tiden och vad är tid? Finns det andar som har fastnat kvar? Vad händer efter döden? Ja hur livet uppstod och sannolikhet för liv på andra planeter finns det ju fakta och formler som delvis beskriver detta, och formler för tidsresor finns även det. Men egenligen vad vet vi egentligen? Varje civilisation tror ofta att de lever på toppen av kunskapsberget och brukar ibland skratta åt tidigare uppfattningar och sanningar. Det var en självklarhet att jorden var platt för ett antal hundra år sedan, och vilket framstår som lustigt idag att de en gång trodde detta. Vi brukar ofta förklara sådant som är besvärligt för vårt psyke eller som vi helt enkelt inte kan med rådande vetenskap besvisa som osant och orimligt. 
Jo det var en lite lång och något osammanhängade inledning, men detta inlägg skall handla om något som skrämmer men som vi tyvärr inte kan bortse från. Vi föds alla och vi skall alla ja ni vet.
Men vad händer när tiden kommer? Blir livet plöstligt till ingetting? Kommer man till himmelen? Ser man ljuset, ser man mörker? Kommer man likt många som har varit med om nära döden upplevelser beskrivigt sväva ovanför och observera vad som händer med en? Inget vet och frågan är om vi kollektivt någonsin kommer få veta och vill vi verkligen kollektivt veta vad som händer?
En Science Fiction författare som jag förrut läst många böcker av är Philip Jose Farmer. Han har skrivit en bokserie som heter Riverworld på Svenska flodvärlden.
Böckerna handlar om en eftervärld som har skapats av någon, man får först reda på vem och varför efter några böcker men böckerna handlar om att alla människor som har levt på Jorden hamnar på en planet som domineras av en lång flod och där människorna lever vid sidan av floden. Det är visar det sig til slut ett experiment av en utomjordisk civilisation. Det är allt från den första homoida människan till nyligen bortgågna. Alla får uppstå i 25 årsåldern utan krämpor. Är någon under 25, men inte under 5 år så växer dom tills de når 25 år och sedan blir de inte äldre. Människorna kan inte föröka sig och det är en salig blandning människor allt ifrån Mozart till Göring och den stora frågan är varför? Det är spännande att läsa hur olika kulturer och tidsåldrar möts på planeten. Jo de som är under 5 år hamnar först på en annan planet och när de är 5 år så förflyttas de till flodvärlden.
 
En film som jag kommer ihåg fängslade mig när jag såg den för länge sedan är Flatliners från 1990, och som handlar om några läkarstudenter som försöker få reda på vad som händer när livet tysntnar genom att förstätta varandra i hjärtstillestånd och sedan väcka varandra till liv igen. Grymt bra skådespelare i filmen.
Ghost med bland annat Patrick Swayze är en väldigt romantisk, men tragisk film som även tar upp ämnet.
 
Även filmen Contact med Jodie Foster från 1997 tar delvis upp frågan med livet efter och frågan om Gud. För övrigt en av mina favoritfilmer.
Finns ju ett stort antal andra filmer, dokumentärer och böcker som tar upp frågan om vad som händer efter livet efter eller om det överhuvudtaget finns något efter livet. Vissa tror och andra tror inte, det är upp till var och en tycker jag. Personligen tror jag på att det finns något efteråt. Jag tror på någon form av plats där vi möts. Tror säkert många tycker att tro på något efter bara ett sätt att maskera en rädsla och att allt bara är nonsens och att sanningen är att det inte finns något efter, allt blir så att säga bara svart. Att något händer är jag övertygad om, men exakt hur det gestaltar sig ja det är ju omöjligt att veta, men det vore väl fint om det var så att man samlades alla igen en dag.
Nåja tills den dagen kommer så gäller det bara att Leva och likt Di Caprios rollfigur i Titanic från 1997 sa:
 
"I figure life's a gift and I don't intend on wasting it. You don't know what hand you're gonna get dealt next. You learn to take life as it comes at you.. to make each day count"
Gäller att ta till vara på varje dag! Är ibland svårt och det kan kännas som en floskel, men annars så rinner tiden fort iväg och vi har missat att ta till vara på våra dagar.
 
Fånga dagen
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Böcker, Civilisation, Contact, Dokumentär, Döden, EfterLivet, Familj, Filmer, Flatliners, Flodvärlden, FångaDagen, Födas, Ghost, Himmelen, Kunskap, Kärlek, Livet, Planeter, RiverBoat, Rädsla, Tanke, Tro, TänkaEfter, Universum, VadHänder, Vivere, funderar, sanningar